شفقنا رسانه_ سیلی به خبرنگار، توهین به او، اخراج از نشست های خبری و… از مواردی بوده که بارها خبر آن منتشر شده و باعث اعتراض اهالی رسانه نسبت به حرکت مسئول مربوطه در قبال خبرنگار شده است. البته در آموزه های روزنامه نگاری رعایت اصول حرفه ای از سوی مصاحبه کننده و مسئول در نشست های خبری و نظایر آن حرف اول را می زند. با این اوصاف مسئولان و خبرنگاران هر کدام چه اصولی را باید در نظر بگیرند تا فضای نشست های خبری و مصاحبه ها به التهاب و تنش ختم نشود؟ نفیسی می گوید: خبرنگاران باید مراقب باشند چون ممکن است این روزها با مدیران کم تجربه برخورد کنند و برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ضمن احاطه کامل به موضوع، مجهز به سوالات جزئی و کلی باشند و فضای مصاحبه را به دور از تنش اداره کنند. علاوه بر آن باید اصول اخلاقی را رعایت و بتواند با ادبیات درست طرح موضوع کند به عبارتی در جریان مصاحبه از به کار بردن الفاظ تند، چالش برانگیز و بی ادبانه پرهیز کند.
بیژن نفیسی، مدرس روزنامه نگاری با اشاره به اصولی که خبرنگاران باید در نشست های خبری و مصاحبه های مطبوعاتی درنظر بگیرند، به شفقنارسانه می گوید: معمولا وقتی تحریریه خبرنگاری را برای پوشش خبر یا نشستی می فرستند، باید به موضوع اشراف داشته باشد، در غیر این صورت دچار مشکل می شود. به عنوان مثال وقتی با مسئولی درباره مسائل اقتصادی صحبت می کنید باید شناخت زیادی درباره اقتصاد و مسائل مرتبط با آن در جامعه داشته باشید.
او می گوید: معمولاً پاسخ به سوالات کلی برای مصاحبه شونده آسان و سوالات جزئی آزاردهنده است به عبارتی وقتی مصاحبه کننده وارد جزئیات می شود، ممکن است که مصاحبه شونده در پاسخ دچار مشکل شود. هنر مصاحبه کننده این است که با سوالات کلی و جزئی فضای مصاحبه را حفظ کند. در غیر این صورت فضای مصاحبه به تنش کشیده می شود.
نفیسی تاکید می کند: اخراج خبرنگار و برخورد غیرحرفه ای با او در جلسه تازگی ندارد و قبلاً هم شاهد چنین برخوردهایی بودیم. بخش مهمی از آموزش های روزنامه نگاری یادگیری و تسلط خبرنگار برای نحوه برخورد در چنین شرایطی است. خبرنگار غیر از تسلط بر دانشِ موضوعِ نشست، باید تکنیک های مصاحبه را هم بداند. مصاحبه کننده وقتی متوجه متشنج شدن فضا با سوالات جزئی می شود، باید با طرح سوال کلی کنترل مصاحبه و فضای آنجا را دستش بگیرد. نباید سوالات جزئی و چالش برانگیز در ابتدای مصاحبه پرسیده شود چون فضا را تخصصی تر و یا دچار تنش می کند.
نفیسی ایجاد فضای تنش در نشست های خبری و مصاحبه های مطبوعاتی را یک طرفه نمی داند و می گوید: این مسئله به کم تجربگی دو طرف هم برمی گردد. اینکه خبرنگار اصول شروع مصاحبه و پرسش های چالشی را نداند و مصاحبه شونده هم نتواند موقعیت را کنترل و بر خشم خود مسلط شود. طبیعتاً اگر هرکدام چنین ظرفیتی نداشته باشند فضای مصاحبه خود به خود به تنش کشیده می شود.
او با اشاره به رسالت خبرنگاران و لزوم برخورد حرفه ای مسئولان در نشست های مطبوعاتی و خبری می گوید: نباید مسئول هم بخاطر کم تجربگی برخورد انفعالی داشته و خبرنگار را از نشست اخراج کند. اخراج خبرنگار از فضای نشست حرکتی غیرحرفه ای است و سبب ایجاد واکنش های زیادی علیه خود مسئول می شود چراکه رسالت خبرنگار یافتن دغدغه و پرسش مخاطب است. کسی که عهده دار یک مسئولیت می شود، هرچقدر پخته تر باشد، می تواند در برخورد با رسانه ها کار را اداره کند و بر روی سوال و جواب ها مدیریت داشته باشد.
نفیسی تاکید می کند: خبرنگاران باید مراقب باشند چون ممکن است این روزها با مدیران کم تجربه برخورد کنند و برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ضمن احاطه کامل به موضوع، مجهز به سوالات جزئی و کلی باشند و فضای مصاحبه را به دور از تنش اداره کنند. علاوه بر آن باید اصول اخلاقی را رعایت و بتواند با ادبیات درست طرح موضوع کند به عبارتی در جریان مصاحبه از به کار بردن الفاظ تند، چالش برانگیز و بی ادبانه پرهیز کند.