شفقنا رسانه– انتخاب اعضای یک تحریریه بر مبنای اصول حرفه ای یک اصل مهم است که مدیران یک رسانه باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند. با توجه به اینکه سردبیران نقش مستقیمی در اقتصاد یک رسانه و جذب مخاطب و اثرگذاری رسانه دارند، مکانیسم انتخاب و تغییر سردبیران باید مبتنی بر اصول و ویژگی های حرفه ای باشد. اما مهم ترین ویژگی های انتخاب یک سردبیر چیست؟ بهروز بهزادی مدیر مسئول روزنامه اعتماد می گوید: سردبیر دقیقا بر عکس دبیران که باید در یک رشته تخصص داشته باشند، باید متخصص در تمام رشته ها باشد. در رسانه های ما این اصول خیلی کم رعایت میشود، هر چند در رسانه های خصوصی کمی این موضوعات رعایت میشود.چون بخش خصوصی به دنبال کیفیت روزنامه است تا مورد توجه قرار گیرد. این موضوعات علاوه بر اینکه در روزنامه ها چاپی و الکترونیکی صادق است در رسانه های دیگر هم صادق است.
بهزادی با توضیح درباره مهم ترین ویژگی های یک سردبیر به شفقنا رسانه می گوید: سردبیر باید یک روزنامهنگار کامل باشد. سردبیر باید اصول روزنامه نگاری را بداند، توانایی تیتر زنی را داشته باشد و در ژانر ها مختلف روزنامه نگاری اعم از حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و… اطلاعات جامعی داشته باشد.
او مثال می زند: به عنوان مثال روزنامه نگاری که از همه ژانرها اطلاعات دارد، اما در حوزه فرهنگی تبحر بیشتری را دارد، نمیتوانیم به عنوان سردبیر انتخاب کنیم. یک سردبیر واقعی باید از اقتصاد، اجتماع و سیاست مطلع باشد. به طوری که هنگام اخذ اطلاعات از دبیران سرویس، درک درستی از موضوعات داشته باشد.
این مدیر مسئول با سابقه با انتقاد به بی توجهی رسانه ها در انتخاب یک سردبیر بیان می کند: سردبیر دقیقا بر عکس دبیران که باید در یک رشته تخصص داشته باشند، باید متخصص در تمام رشته ها باشد. در رسانه های ما این اصول خیلی کم رعایت میشود، هر چند در رسانه های خصوصی کمی این موضوعات رعایت میشود.چون بخش خصوصی به دنبال کیفیت روزنامه است تا مورد توجه قرار گیرد.
بهزادی توضیح می دهد: این ویژگی هایی که ذکر کردم شامل حال سردبیران در رادیو و تلویزیون هم می شود، با این تفاوت که سردبیر هر رسانه باید اصول کلی آن رسانه را نیز بداند. همانطور که خبر، مصاحبه و یا تحلیل برای یک روزنامه با رادیو و تلویزیون فرقهای اساسی دارد. به عنوان مثال اخبار چاپ شده در مطبوعات، دائم در دسترس مخاطب است، اما در رادیو یک بار گفته میشود و تکرار نخواهد شد. در نتیجه سردبیر هر رسانه ای باید اصول رسانه خود را هم خوب بشناسد.
بهزادی با اشاره به تفاوت های مکانیسم انتخاب سردبیر در دنیا و رسانه های ایران می گوید: در دنیا، روزنامه ها دارای یک هیات مدیره هستند که به دنبال سود و تیراژ اند، زیرا در دنیا یک رسانه به عنوان یک سازمان اقتصادی تعریف میشود، به همین منظور علاوه بر اینکه نه تنها باید به درآمد برسد، باید به سوددهی نیز برسد.
این روزنامه نگار پیشکسوت ادامه می دهد: برخلاف ایران که رسانه ها اغلب دولتی یا خصوصی است و متکی به یارانه و کمک اند. در نتیجه در کشورهای دیگر، آن روزنامه ها به دنبال سردبیری هستند که بتواند رسانه را نزد مخاطب جذاب کند تا جایی که مخاطب به سراغ آن رسانه بروند.
او با اشاره به نقش تاثیرگذار سردبیران در هر رسانه ای بیان می کند: انتخاب سردبیر بر توسعه رسانه بسیار اثر گذار است، یک سردبیر را به یک خلبان هواپیما تشبیه می کنم، یعنی اگر یک خلبان ناشی باشد، باعث سقوط یک هواپیما می شود و تمام سرنشینان نیز نابود خواهند شد.سردبیر هم همین نقش را دارد می تواند یک رسانه را به بلند کند یا به زمین بزند.