
شفقنا رسانه- شنیدن خاطرات اصحاب رسانه از زمان ورودشان به عرصه خبررسانی علاوه بر بازتابی از چالشها و مسائل آنان در زمان خود، میتواند تجربهای وزین برای نسل جدید خبرنگاران باشد تا از زوایای دیگری به کار رسانهای نگاه کنند و آن را به کار بگیرند. این تجربه علاوه بر بهره گیری خبرنگاران، میتواند برای مدیران رسانهای هم کاربرد داشته باشد تا با نگاهی به نقاط ضعف و قوت رسانه خود، در راستای اصلاح و انتشار مطالب اثرگذار قدم بردارند.
این بار شفقنا میزبان علی شکوهی از فعالان رسانهای بود. شکوهی معتقد است که کار مطبوعاتی را انتخاب نکرده و قبل از اینکه فعال رسانهای باشد، یک فعال سیاسی است.
شکوهی در نوجوانی با مباحث سیاسی و فکری آشنا میشود و در همان مقطع درگیر مسائل انقلاب میگردد. همین درگیری باعث دستگیری او (قبل از انقلاب اسلامی) در سال اول و چهارم دبیرستان میشود و او را راهی زندان میکند تا اینکه درآبان ماه سال ۵۷ پس از ۷ماه تحمل زندان، آزاد می شود. او در اوایل پیروزی انقلاب هوادار «جنبش مسلمانان مبارز» (با محوریت حبیب الله پیمان) است که این جنبش نشریه ای به نام «امت» را منتشر میکرد و شکوهی در ترویج این نشریه نقش داشت.
شکوهی که بیشتر یک فعال سیاسی به نظر میرسد، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بنا به دلایل سیاسی، اعتقادی، انقلابی و چون قصد دارد در جایی کار کند که مثمر ثمر باشد، به سمت فعالیت در رسانه کشیده می شود. آنگونه که خودش روایت میکند بعد از سال ۶۰ به خاطر حاکم شدن فضای سیاسی در جامعه فعالیت افراد سیاسی چون شکوهی با محدودیتها و نوسانهایی همراه میشود تا اینکه در رادیو به او پیشنهاد کار میشود و سردبیری برنامه «جنگ مطبوعات» را بر عهده میگیرد؛ برنامهای که تمرکز اصلی اش مرور مطالب منتشر شده مجلات در طول هفته است.
در سال ۶۳ به روابط عمومی نخست وزیری میرود و در آنجا هم درگیر کار مطبوعاتی میشود. یکی از مسئولیتهای او رصد مطبوعات و رسانهها است تا ببیند چه مطالبی درباره دولت، مقامات و مسئولان منتشر می شود. از دیگر فعالیتهای این فعال رسانهای در نخست وزیری رصد رسانههای فارسی زبان در خارج از کشور بود. او سعی میکرد فضای فکری و سیاسی در خارج از کشور را منعکس و به دست نخست وزیر و وزیران برساند.
این فعال رسانه ای شروع فعالیت حرفهای خود در مطبوعات را سال ۶۵ میداند و میگوید: «در آن زمان نشریهای به نام کیهان هوایی منتشر میشد که یک نشریه فارسی زبان برای ایرانیان خارج کشور بود. در ابتدای کار این نشریه، اخبار مهم یک هفته به صورت گلچین و بریده جراید برای فارسی زبانان خارج از کشور منتشر میشد که به نوعی برای تامین نیاز خبری ایرانیان خارج از کشور ضروری بود. در آن زمان مسئولیت این نشریه با آقای عباس سلیمینمین بود و ایشان نشریه را از بریده جراید خارج و آن را تبدیل به یک نشریه کامل کرد و در این نشریه مقالات و گزارشهای متعددی کار میکردیم. این رسانه توانست تبدیل به نشریهای جدی در آن زمان شود. چون نشریه برای ایرانیان خارج از کشور بود در تولید مطالب آزادی عمل بیشتری داشتیم».
شکوهی از سال ۷۰ تا ۷۲ به بخش اصلی روزنامه کیهان میرود و کارهای ویژهای در واحد پشتیبانی و تولید انجام میدهد. در این سالها مهدی نصیری سردبیر و مدیر مسئول کیهان هوایی بود. با آمدن شریعتمداری به روزنامه کیهان اختلافاتش با شریعتمداری شروع میشود و همین مقدمه ای برای رفتن شکوهی از موسسه کیهان میشود.
در این میان نصیری مجوز هفته نامه «صبح» را میگیرد و شکوهی به کمک او می رود تا در راهاندازی این هفته نامه به نصیری کمک کند. اما چندی نمیگذرد که اختلافات او با نصیری در انعکاس برخی دیدگاه آغاز میشود. سرانجام انتخابات سال ۷۶ تعارضهای بین این دو به دلیل حمایت از کاندیدای انتخاباتی متفاوت جدی می کند.
شکوهی بعد از این مقطع، دنبال رسانهای میگردد تا بتواند در آن به راحتی دو جریان اصلی اصولگرا و اصلاح طلب را نقد کند، به همین دلیل هفته نامه «ارزشها» به مدیریت آقای احمد پورنجاتی را پیدا میکند که واجد این ویژگیها است. به همین خاطر در این نشریه کار را از مهر ۷۶ شروع میکند و به گفته خودش، این همان رسانهای بود که میتوانست آزادانه در آن به نقادی جریان راست و چپ بپردازد.
بعد از تعطیل شدن این نشریه، شکوهی در مجلهها و روزنامههای مختلفی چون انتخاب، تهران امروز، بینش سبز، چشم انداز فرهنگی، جام جم، همشهری و … در سمتهای گوناگون فعالیت میکند.
او در حال حاضر مشاور رسانهای آقای الیاس حضرتی در روزنامه اعتماد است و گاهی اوقات برای این روزنامه یادداشتهایی را مینویسد و گویا قرار است به زودی بازنشسته شود.
∗ مطالب ما را در کانال تلگرامی شفقنا رسانه (mediashafaqna@) دنبال کنید
∗ نقد و نظر و سوژه های خود را از طریق ارتباط با ادمین کانال(shafaqnamedia_admin@) به ما بگویید.