
شفقنا رسانه- حسن روحانی در دومین سخنرانی رسمی خود درباره اعتراضات و مطالبات دیروز در وزارت اقتصاد دارایی نکاتی را مطرح کرد اما همزمانیاش با سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی باعث شد کمتر در روزنامهها به عکس اصلی تبدیل شود، مگر چند روزنامه منتقد اصولگرا.
روزنامههای جوان و سیاست روز، رویکردهای یکسانی در مواجهه با سخنان روحانی داشتند و هر دو، این سخنرانی را «انتخاباتی، سیاسی و تبلیغاتی» خواندند که به تعبیر آنها پاسخی به مطالبات اقتصادی مردم نبود. سیاست روز بخشی از این سخنان را انتخاب کرد که با مسائل اقتصادی بسیار فاصله دارد:«روحانی: آیا کسی حاضر است ماهیانه پول قابل توجهی دریافت کند اما مثلا شبکههای مجازی کاملا مسدود باشد؟». روزنامه جوان به جای انتخاب نقل قولی از خود سخنرانی که بیشتر قابل باور و مستند است، توضیحی به قلم تحریریه آورد که این سخنرانی را سیاسی و به دور از نیازها و مشکلات اقتصادی دانسته است.
وطن امروز و کیهان هم رویکردی مشابه دیگر روزنامههای اصولگرا داشتند. وطن امروز پرسید: «مطالبات اقتصادی کمرنگ میشود؟» و کیهان اگرچه جمله حسن روحانی را به تیتر دوم آورد اما با گذاشتن علامت تعجب در آخر جمله به شیوهی همیشگی روزنامه آن را از حالت نقل قول ساده خارج کرد که بیشتر کنایهای به نظر میرسد.
یکی از ضعیفترین صفحه یکها بویژه از نظر انتخاب تیتر، شمارهٔ امروز روزنامه بهار بود. روزنامه برای بررسی سخنان دیروز رییسجمهور درباره «چرایی وقایع اخیر»، ترکیب دوکلمهای «موضوع اصلی» را به عنوان تیتر انتخاب کرد که نه جذاب است، نه نکتهای در خود دارد. تیتر «آیت الله زنده است» به مناسبت سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی هم میتوانست خلاقانهتر انتخاب و با رنگی نوشته شود که در فضای شلوغ عکس نوشتهها کمرنگ دیده نشود.
روزنامه شهروند دو مطلب اختصاصی نسبتا متفاوت، درباره دو موضوع خبری روز کار کرد؛ مصاحبه با خانواده مفقودان برخورد کشتی نفتکش ایران و چین، که غالب روزنامهها دیروز صرفا به انتشار خبر مفقود شدنشان پرداختند و از آن جلوتر نرفتند. همچنین مصاحبه با ساکنان محله کوچک و قدیمی جماران، محل زندگی آیت الله هاشمی، درباره یک سال بدون حضور او در محله. عکس هم کاملا با موضوع هماهنگ است.
«صدای ما بود» یکی از بهترین تیترهای روزنامههای امروز، درباره آیت الله هاشمی بود که در روزنامه اعتماد کار شد. عبارتی معنادار، که چکیده گفتارها و نوشتارهای چهرههای اصلاحطلب و اعتدالی محسوب میشود که مطالبشان در صفحات داخلی روزنامه گردآوری شده است. صدای آنها در حاکمیت و در میان مردم. عارف هم در سرمقاله خود او را «حامی و مشاور اصلاحطلبان» نامید.
روزنامه قانون عکس و تیتر اصلی خود را به پرونده مفتوح درگذشت آیت الله هاشمی و قانع نشدن حسن روحانی از گزارش شورای امنیت ملی اختصاص داد اما در تیتری فرعی، گزارشی اختصاصی درباره اهدای اعضای یک پاسدار جوان را کار کرد که میتوانست با پرداخت جذابتر و عمیقتر، در جای یکی از تیترهای اصلی قرار بگیرد.
روزنامه شرق هم محوریت صفحه یک را با عکسی بزرگ از آیتالله هاشمی و خبر بازگشایی پروندهی درگذشت او اختصاص داد. زیرتیترها هم بخشهای از مطالب تولیدی روزنامه به مناسبت اولین سالگرد است که چون راویان آن مشخص نیست در نگاه اول به نظر میرسد گفتههای یک نفر است در حالی که تیترهای مطالب مختلف است.
روزنامه همدلی عکس خوبی از هاشمی را کار کرد اما مشخص نکرد که چه مطالبی در صفحات داخلی درباره او کار شده است. توضیح «یک اپیزود کوتاه از علی اکبر هاشمی بهرمانی و تبحر بیمثالش در سیاستورزی»، به گزارشی که از صفحه اول آغاز شده اشاره دارد. شاید بهتر بود موضوعی که عکس تمامصفحه روزنامه را به خود اختصاص داده، به شکل مفصلتری مورد بررسی قرار میگرفت.
همشهری امروز چند مطلب ویژه دارد که فارغ از کیفیت متنها، توجه به آنها مهم است. یکی دربارهی افزایش مهاجرت غیرقانونی از پاکستان به ایران با تیتر «بچه های کراچی در تهران» و دیگری پروندهای دربارهی مترو و کسب و کارها در قطار که البته موضوع دستفروشی در مترو بارها به صفحه اول روزنامه ها آمده و اگر روزنامه توانسته باشد نگاه جدیدتری به این موضوع داشته باشد، میتواند این مطالب را از دیگر نوشتهها متمایز کند.